O školi

Sve je počelo još davne 1939. godine, kada je u sklopu Tehničke škole osnovan arhitektonsko-građevinski odsjek. Reformom školstva 1974. u Banjaluci se formira Tehnički školski centar, a kao njegova organizaciona jedinica osniva se Arhitektonsko-građevinska i drvoprerađivačka škola.

Škola se tada useljava u prostorije novoizgrađene zgrade u Boriku, tamo gdje se danas nalazi OŠ ‘’Branko Ćopić’’.

stare slike škole

U tom periodu učenici su se u trećem razredu opredjeljivali za zvanje tehničar  visokogradnje ili niskogradnje. Smjer geodetski tehničar – geometar uvodi se 1978. godine, a smjer drvoprerađivača prelazi u Tehnološku školu. Od te godine pa sve do danas, škola nosi naziv Građevinska škola.

U školi je postojala laboratorija za ispitivanje građevinskih materijala i konstrukcija, kao i projektni biro u kojem su, pored stalno zaposlenih radnika, radili i školski profesori iz struke.

Godine 1980. dolazi do reformi u obrazovanju i uvodi se ‘’usmjereno obrazovanje’’. Zainteresovanost za banjalučku Građevinsku školu naglo je porasla, za razliku od Gimnazije koja je ovom reformom izgubila na značaju. U to vrijeme Građevinska škola je brojala preko hiljadu učenika i zbog povećanja broja učenika, bila je primorana da promijeni objekat. Od te godine škola se nalazila u prostoru stare Učiteljske škole, na mjestu gdje se danas nalazi Prirodno-matematički fakultet u Ulici Mladena Stojanovića. Tada joj je u sastav imena dodato ime banjalučkog revolucionara iz Drugog svjetskog rata, Pave Radana.

Od 1993. godine Građevinska škola se izdvaja iz Tehničkog školskog centra i upisuje se u mrežu srednjih škola kao samostalna javna ustanova za srednje obrazovanje i vaspitanje. Takođe se premješta u objekat koji je bio vlasništvo Katoličke crkve ( danas se na tom mjestu nalazi Katolička opšta gimnazija).

Školski pehari i trofeji

Godine 2004. prostor u kome se nalazila škola morao je da se vrati Katoličkoj crkvi i Građevinska škola preseljava u objekat u kome se do tada održavala praktična nastava, van centra grada, u Ulici Braće Podgornika, gdje se nalazila do novembra 2012. godine. Danas se nastava odvija na novoj lokaciji u Ulici Mladena Stojanovića, čime je problem smještaja škole riješen za izvjestan period.

Škola danas

Nastava u školi danas je organizovana kroz tri smjera četvrtog stepena: građevisnki tehničar, arhitektonski tehničar i geodetski tehničar; i dva smjera trećeg stepena: zidar i armirač betonirac.

Jedan od kabineta u školi

Škola učestvuje u raznim projektima i takmičenjima. Značajne rezultate učenici naše škole godinama već ostvaruju na učešću u Noći istraživača, INOST-u, Festivalu nauke… Aktivni su  davaoci krvi, učesnici raznih školskih takmičenja, debatnih klubova, psihološko-pedagoških radionica, sportskih takmičenja itd. Učenici su se uvijek isticali i osvajali zavidne rezultate na poljima struke, prije svega, ali i u sportu, umjetnosti i kreativnosti.

Građevinska škola danas

Naš cilj je savremeno obrazovanje, koje će učenicima pružiti kvalitetna znanja za stručno obavljanje posla i napredovanje u daljem školovanju. Sticanje znanja u okviru svih naših obrazovnih profila uz savremen način izvođenja nastave garantuje stabilnu i izgrađenu ličnost naših učenika, a samim tim i prednost u nastavku školovanja i sigurnost u profesiji.