Građevinska škola Banjaluka
Visual LightBox Gallery generated by VisualLightBox.com
Istorija škole

Sve je počelo još davne 1939. godine, kada je u sklopu Tehničke škole osnovan arhitektonsko-građevinski odsjek. Reformom školstva 1974. u Banjaluci se formira Tehnički školski centar, a kao njegova organizaciona jedinica osniva se Arhitektonsko-građevinska i drvoprerađivačka škola. Škola se tada uselila u prostorije novoizgrađene zgrade u Boriku, tamo gdje se danas nalazi OŠ ‘’Branko Ćopić’’. Učenici su se u trećem razredu opredjeljivali da li će biti tehničari visokogradnje ili niskogradnje.

1978. godine uvodi se smjer geodetski tehničar – geometar, a smjer drvoprerađivača prelazi u Tehnološku školu. Od te godine pa sve do danas, škola nosi naziv Građevinska škola.

Pri školi je postojala laboratorija za ispitivanje građevinskih materijala i konstrukcija, kao i projektni biro u kojem su, pored stalno zaposlenih radnika, radili i školski profesori iz struke.

1980. godine u jugoslovensko srednje školstvo uvodi se ‘’usmjereno obrazovanje’’. Zainteresovanost za banjalučku Građevinsku školu naglo porasla, za razliku od Gimnazije koja je ovom reformom izgubila na značaju. U to vrijeme Građevinska je brojila preko hiljadu učenika. Zbog povećanja broja učenika, bila je primorana da promjeni objekat. Od te iste godine škola se nalazila u prostoru stare Učiteljske škole, na mjestu gdje se danas nalazi Prirodno-matematički fakultet u Ulici Mladena Stojanovića. Tada joj je u sastav imena dodano ime banjalučkog revolucionara iz Drugog svjetskog rata, Pave Radana.

Od 1993. godine Građevinska škola se izdvaja iz Tehničkog školskog centra i upisuje se u mrežu srednjih škola kao samostalna javna ustanova za srednje obrazovanje i vaspitanje. Takođe se premješta u objekat koji je bio vlasništvo Katoličke crkve (danas se na tom mjestu nalazi Katolička opća gimnazija).

2004. godine prostor u kome se nalazila škola morao je da se vrati Katoličkoj crkvi i Građevinska škola prebačena je u objekat u kome se do tada održavala praktična nastava, van centra grada u Ulici Braće Podgornika, gdje se nalazila do novembra 2012. Danas se nastava odvija na novoj lokaciji u Ulici Mladena Stojanovića, čime je problem smještaja škole riješen za izvjestan period.

Škola danas

Nastava u školi je organizovana kroz tri sjera četvrog stepena; Građevisnki tehničar, Arhitektonski tehničar i Geodetski tehničar; i dva smjera trećeg stepena; Zidar i Armirač betonirac.

Škola učestvuje u raznim projektima, kao što su: Psihoedukacija adolescenata u odjeljenskim zajednicama, Istraživanje međunarodnog humanitarnog prava, Umijeće življenja, Razvoj volonterizma među mladima, Aktivni mladi. Učenici su se uvijek isticali i osvajali zavidne rezultate na poljima struke, prije svega, sporta, umjetnosti, kreativnosti.

U februaru 2011. godine škola je izdala prvi broj svog lista ''Soliter'' na kome su radili članovi Savjeta učenika i profesori.

Kako Građevinska škola ima regionalni karakter, Ministarstvo prosvjete i kulture i grad Banja Luka moraju posvetiti veću pažnju njenoj opremljenosti i kompletnosti za obrazovanje kadrova na polju građevinarstva, arhitekture i geodezije.

COPYRIGHT © JU GRAĐEVINSKA ŠKOLA BANJA LUKA, 2011 - 2018  |  SVA PRAVA ZADRŽANA  |  DIZAJN: BOJAN MIHAILOVIĆ