Наш професор Угљеша Кесић побједник конкурса „Муса Ћазим Ћатић“

Угљеша Кесић, пјесник из Бањалуке, побједник је књижевног конкурса за књижевну награду „Муса Ћазим Ћатић“, који је расписан у Ћатићевом родном Оџаку за најбољу пјесму за дјецу у 2021. години.

Ова вијест објављена је јуче, а Кесићева пјесма „Вилењак Јан и Ковид див“, међу 266 пријављених, на конкурсу дијели прво мјесто са пјесмом „Чудесни плавооки дјед“ Горана Радојичића из Никшића.

Ову награду осми пут додјељује Културно удружење „Муса Ћазим Ћатић“ из Оџака, а жири је ове године радио у саставу Кемал Хандан, предсједник, те Лјиља Стојановић и Шимо Ешић, чланови.

На вијест о награди Угљеша Кесић за „Независне“ каже да му награда коју је добио свакако много значи јер то је, како истиче, само потврда квалитета писаних ријечи које оставља млађим генерацијама.

„Муса Ћазим Ћатић је књижевник уз чије име везујемо почетак модерне босанскохерцеговачке књижевности и самим тим сам рекао шта мислим о стваралаштву самог Ћатића. Он је мени један од дражих пјесника, који је свој књижевни занат пекао дружећи се са Матошем и Тином Ујевићем, а најдража његова пјесма ми је ‘Једној богаташици’, у којој је сажета сва љубавно-социјална драма тог времена“, каже Кесић за „Независне“.

Он додаје да су књижевни конкурси добар пут за афирмацију једног пјесника.

„Књижевни конкурси су свакако један од најбољих праваца којима треба да крену пјесници који траже пут на овом нашем књижевном небу“, наводи пјесник.

Кесић је неколико ријечи рекао и о награђеној пјесми.

„Што се тиче награђене пјесме ‘Вилењак Јан и Ковид див’, то је пјесма из још необјављене сликовнице за дјецу која носи назив ‘Вилењак Јан’ јер управо ми смо ти који њима маленим људићима остављамо овај свијет и најмање што можемо да урадимо је то да им га учинимо мало љепшим“, објашњава Кесић.

Угљеша Кесић је рођен 1980. године у Бањалуци, а у родном граду је завршио основну школу и гимназију те дипломирао на Филозофском факултету на Одсјеку за историју. До сада је објавио двије књиге: „Зажмири“ и „Ноћ када су палили књиге“.

Из Културног удружења „Муса Ћазим Ћатић“ наводе да ће се у новом зборнику „Естер“ од 266 пријављених пјесама наћи 144 пјесме поводом 144 године од рођења пјесника у чије име је конкурс расписан.

„То казује да је одабир био престрога селекција јер комотно су своје мјесто у зборнику завређивале још неке пјесме или, прецизније казано, бар половина од оних који се неће наћи међу корицама ове драгоцјене књиге“, кажу организатори награде „Муса Ћазим Ћатић“. Они су приликом увида у резултате конкурса, будући да је ријеч о великом броју аутора, различитих пјесничких сензибилитета и изражаја, истакли да је природно да су и пјесме пристигле на конкурс доста различите.

„Међутим, та разноликост ништа не говори о квалитету пјесама и било би сувише амбициозно рангирати или издвајати поједине пјесме. Зато њих, као и будуће цјелокупне зборнике, даље треба посматрати као галерију различитих искустава, осјећајности, свједочанстава, поетизирања, обједињених под једне корице, и једино у чему се оне разликују јесте побуда из које су настале: да ли из потребе да се овлада животом или због жеље да се превазиђе смртност. Једно је сигурно: ‘Пјесници су вјечно трептање у свијету'“, истакнуто је из културног удружења које носи име по Муси Ћазиму Ћатићу, које је позвало пјеснике да се пријављују на овај конкурс и наредних година јер, како закључују, тако ће пјесника најлакше сачувати од заборава.