„Zemljotres u Banja Luci 1969: solidarnost, obnova i izgradnja”u organizaciji Muzeja RS i Arhiva RS

 Učenici prvih i trećih razreda Građevinske škole su u oktobru 2019. godine u pratnji prof. Slađane Likić, Sanje Todorović, Dražene Bubonjić i Dušanke Safner posjetili izložbu postavljenu u izložbenom salonu Tise Milosavljevića u Kulturnom centru Banski dvor.

 Sam autor izložbe mr Vladan Vukliš je učenike proveo kroz istorijski dio postavke koji je podijeljen na sljedeće cjeline : transformacija i izgradnja grada od završetka Drugog svjetskog rata do 1969. godine, zatim sam zemljotres, ruševine, raščišćavanje, pomoć, sigurnosne mjere, a potom radovi na obnovi i izgradnji.

  Učenici su u odvojenom prostoru mogli vidjeti izložbu umjetničkih djela likovnih stvaralaca sa prostora bivše Jugoslavije i iz drugih krajeva svijeta, koji  su gradu poklonili oko 750 umjetnina u znak solidarnosti nakon zemljotresa 1969. godine. To je poslužilo kao temelj za osnivanje Umjetničke galerije, današnjeg Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske.

Tako je učenicima banjalučki zemljotres, koji je odnio 15 ljudskih žrtava, nakon 50 godina predstavljen kao simbol stradanja, ali i solidarnosti, simbol kraja jednog dijela lokalne istorije, ali i njenog početka.