„Земљотрес у Бања Луци 1969: солидарност, обнова и изградња”у организацији Музеја РС и Архива РС

 Ученици првих и трећих разреда Грађевинске школе су у октобру 2019. године у пратњи проф. Слађане Ликић, Сање Тодоровић, Дражене Бубоњић и Душанке Сафнер посјетили изложбу постављену у изложбеном салону Тисе Милосављевића у Културном центру Бански двор.

 Сам аутор изложбе мр Владан Вуклиш је ученике провео кроз историјски дио поставке који је подијељен на сљедеће цјелине : трансформација и изградња града од завршетка Другог свјетског рата до 1969. године, затим сам земљотрес, рушевине, рашчишћавање, помоћ, сигурносне мјере, а потом радови на обнови и изградњи.

  Ученици су у одвојеном простору могли видјети изложбу умјетничких дјела ликовних стваралаца са простора бивше Југославије и из других крајева свијета, који  су граду поклонили око 750 умјетнина у знак солидарности након земљотреса 1969. године. То је послужило као темељ за оснивање Умјетничке галерије, данашњег Музеја савремене умјетности Републике Српске.

Тако је ученицима бањалучки земљотрес, који је однио 15 људских жртава, након 50 година представљен као симбол страдања, али и солидарности, симбол краја једног дијела локалне историје, али и њеног почетка.